У селі Лісове Малоданилівської громади скажений кіт подряпав трьох людей. Про це повідомили в Держпродспоживслужбі.

3 січня на подвір'я жительки Лісового забіг бездомний кіт. Господарі почали його годувати. Вдень кіт гуляв, а ночувати приходив до хати. З 9-го січня господарі помітили зміни в поведінці тварини: кіт перестав пити воду та їсти, з'явилася слинотеча. Він подряпав двох дорослих і дитину. Цього ж дня його помістили в клітку.

До ветеринарної служби господарі не зверталися тиждень: вони зателефонували туди тільки ввечері 16 січня і розповіли про неадекватну поведінку кота та його контакти з людьми. Цього дня тварина була в несвідомому стані, але ще подавала ознаки життя. На ранок наступного дня кіт помер.

Труп кота 17 січня доставили в лабораторію. Під час обстеження було виявлено вірус сказу.

Людям того самого дня призначили курс вакцинації. У селі Лісове введено карантин.

Торік випадки сказу фіксували в усіх районах Харківської області. Станом на листопад 2023-го захворювання виявили у 63 тварин. Це кішки, собаки, лисиці, кілька биків, коза та куниця. Постраждали 85 осіб.

Куди звертатися людям у разі контакту з хворою твариною

Сказ - небезпечне захворювання. Передається через укуси тваринами та при потраплянні слини тварин на слизові оболонки людини. Врятувати заражену людину від смерті може тільки вакцинація. Її необхідно розпочати не пізніше ніж через 10-14 днів після контакту з хворою твариною.

У районах області лікарі-рабіологи приймають постраждалих у центральних лікарнях, первинну допомогу можна отримати в кожному лікувальному закладі.

У Харкові антирабічну допомогу надають у спеціалізованих травмпунктах за такими адресами:

  • лікарня №26, вул. 23-го Серпня, 23 А;
  • лікарня №18, вул. Краснодарська, 104;
  • лікарня №25, пр. Олександрівський, 122;
  • лікарня №17 (також обслуговує дітей), пр. Героїв Харкова, 195;
  • лікарня №3, пр. Ново-Баварський, 90.