1,13 мільярда гривень мають виплатити на Харківщині за програмою "єВідновлення". Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"єВідновлення" - це державна програма допомоги людям, чиє житло було пошкоджене або зруйноване під час обстрілів і бойових дій.

За словами Синєгубова, 10211 людей вже отримали компенсацію на загальну суму 782,9 млн гривень. Ще 1609 жителям області треба виплати 332,5 млн.

Також у  Харкові вже виплатили 147 млн гривень компенсації 2641 жителю. Ще понад 47 млн мають виплатити 280 харків'янам. 

Всього з початку реалізації програми "єВідновлення" в області подали 24934 заяви для отримання грошової допомоги на ремонт пошкодженого житла. Найбільше запитів надійшло від жителів Харківського, Ізюмського та Чугуївського районів. 

Крім того, профільні комісії прийняли 3022 заяви на компенсації за повністю знищене майно. Наразі сформовано 390 сертифікатів на виплату більш як 548,4 млн гривень.

Заявки на "єВідновлення" можна подавати в "Дії", офлайн у ЦНАПах, а також у нотаріуса.

Компенсацію виплачують поетапно: 

  • на першому етапі тим, чиї будинки або квартири зазнали незначних пошкоджень, 
  • на другому - тим, чиє житло потребує значного ремонту,
  • на третьому - тим, чиє житло зруйноване. Такі люди зможуть отримати гроші на будівництво або сертифікат на придбання нового житла. З 15 вересня 2023 року максимальна сума компенсації в таких випадках становить:
    • до 350 тис. грн. - для квартир;
    • до 500 тис. грн. - для приватних будинків.

Суму виплат у всіх випадках встановлює спеціальна комісія.