У селі Лютівка Харківської області руйнується старовинна садиба графа Клейнміхеля. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив харківський краєзнавець Андрій Парамонов.

На фото зображено, що садиба практично зруйнована: у кімнатах зламані перегородки, подекуди - підлога, а дах провалився. Старовинна церква на території маєтку давно згоріла, а липова алея, що веде до будинку, практично повністю вирубана.

"Дивуюся, як ще її на цеглу не розібрали. Село затухає так само, як і садиба", - зазначив Андрій Парамонов.

Садиба в селі Лютівка (зараз - Богодухівський район Харківської області) у XVIII столітті належала представникам знатного роду Хорватів, від часів яких збереглися господарські споруди, флігель, мавзолей у доричному стилі в саду і церква 1765 року.

1809 року маєток купила капітанша Желтухіна, а після - статс-дама Клеопатра Петрівна Клейміхель. 1914 року її чоловік, граф Микола Володимирович Клейнміхель, разом із відомим мистецтвознавцем Георгієм Лукомським вирушили в подорож Харківською областю, щоб згодом написати відому книгу "Старовинні садиби Харківської губернії".

Також у Харківській області занепадає ще одна старовинна садиба - Шарівський палац у Богодухівському районі. Будівля та парк навколо неї потребують реставрації.

Фото: Андрій Парамонов