Як у Харкові відновлюють будинки, зруйновані російськими обстрілами, на зустрічі з журналістами 22 лютого розповів мер Харкова Ігор Терехов.

Так, у багатоповерхівках на вулицях Кооперативної, Космонавтів та Бучми зробили капремонти: за бюджетні гроші відновили конструкції, місця загального користування та підключили комунікації. А квартири упорядкують мешканці.

Що зроблено

Шестиповерхівка на Кооперативній, 18/20 була зруйнована російською ракетою влітку 2022 року. Відновлювати її почали у серпні. За словами Терехова, тут були великі руйнування, цілого під'їзду фактично не було. Будівельники повністю його реконструювали, замінили плити перекриття, зробили стіни та замінили вікна. Сюди почали повертатись люди. Робити ремонти у квартирах вони будуть власними силами, місто в цьому допомагатиме разом із фондами (Червоним Хрестом та іншими).

Будинок на вулиці Космонавтів, 2, російські війська обстріляли у березні. Тут також зроблено капітальний ремонт. Окрім фасаду, тут зробили дах, зміцнили несучі конструкції та перегородки, встановили вікна, підвели комунікації. На всі роботи знадобилося півроку. Як зазначив мер, у цій багатоповерхівці все зроблено із сучасних, енергозберігаючих матеріалів. За інформацією заступника директора департаменту ЖКГ Харківської міськради Євгена Пасенова, бюджет робіт тут склав 8-9 млн гривень.

На Північній Салтівці журналістам показали будинок на вулиці Бучми, 50, у ньому один під'їзд було повністю зруйновано внаслідок чотирьох влучень російських снарядів. Терехов зазначив, що тут був важкий "приліт" та величезна пожежа на обидва боки під'їзду. Влада думала, що будинок відновити неможливо. Але після експертизи стало зрозумілим, що тут можна працювати. Тут підведено комунікації та зроблено все, що можна було зробити взимку. Чимало мешканців виїхали з дому, але є й ті, хто приходить сюди, щоб робити у своїх квартирах ремонти.

Хто відновлює Харків

За даними прес-служби мерії, окрім "Житлобуду-1" та "Житлобуду-2" підрядниками з відновлення будинків виступають ще кілька будівельних компаній. Вибирають їх за принципом вигідних пропозицій: хто заявить найкращі умови в роботі, той бере об'єкт. Ігор Терехов розповів, що у цьому питанні немає монополії. А що стосується "Житлобуду", то, за словами мера, "це найбільша будівельна компанія, яка працювала в Харкові. І коли багато хто втік - вони залишилися і дуже допомагали в перші години та дні війни".

У минулому році роботи були завершені в 66-ти будинках, наразі підрядні організації працюють ще на шестидесяти з різним ступенем руйнувань.