99-річний харків'янин Леонід Станіславський, якого вважають найстарішим тенісистом планети, став героєм британського фільму “Сивочолі гравці”, пише "Детектор медіа".

Режисер картини Ден Лобб раніше професійно грав у теніс. У 2001 році Лобб розпочав телекар’єру: він був коментатором телевізійних трансляцій з найвідомішого тенісного турніру у Вімблдоні. Документальний фільм “Сивочолі гравці”, який вийшов у 2023 році, - це режисерський дебют Лобба.

Герої фільму - гравці похилого віку, які брали участь у чемпіонаті світу серед ветеранів тенісу у Хорватії у 2018 році. Це француженка Етті (82 роки), американці Кінг (85) і Джон (87). Але особливу увагу привертав харків’янин Леонід Станіславський, який почав грати в 90.

У кожного з героїв і героїнь - свої історії. Етті була успішною фотомоделлю, а це робота, де “на пенсію” йдуть дуже рано. Теніс виявився для неї порятунком. Джон свого часу тренував команду з волейболу, а останні роки бореться з раком. Кінг вчив грати в теніс свою дружину і дітей. Його син був перспективним професіоналом, але загинув в аварії в Мексиці в 1986 році. Кінг поставив перед собою завдання - виграти 42 ветеранські чемпіонати.

Леонід Станіславський працював інженером. Дар довголіття обернувся втратами: померли всі друзі, він пережив і дружину - Наталію Самсонову. Але Станіславський мріє дожити до 100 років.

Через постійні обстріли Харкова Станіславський живе й тренується у Тракаї (Литва). Цьогоріч їздив на ветеранський турнір в Австралію, зустрічався там із зірками тенісу та разом із ними зібрав 500 тисяч доларів для України. За пропозицією Леоніда Станіславського Міжнародна федерація тенісу створила нову вікову категорію для змагань - 90+, і там харків’янин здобув срібну й бронзову медалі. У свої 99 він усе ще виходить на корт. Потрапив до Книги рекордів Гіннеса як найстарший у світі тенісист, який бере участь у міжнародних змаганнях.