Місто Первомайський Харківської області знову намагаються перейменувати. Тепер для голосування запропонують нові назви, повідомив мер Первомайського Микола Бакшеєв.

За його словами, у профільного комітету Верховної Ради виникли заперечення щодо назв, які перемогли на громадських слуханнях. Жоден із трьох запропонованих варіантів - Добродар, Холоднояр, Хлібодар - не підтримали з тих чи інших причин.

Тому до 31 березня в Первомайському відбудеться ще одне голосування за вибір нової назви для міста. Обиратимуть із варіантів, які також увійшли до рейтингу попереднього відбору. Їх три:

  • Янголів;
  • Златопіль;
  • Звитяжин.

Проголосувати можна на платформі E-DEM за посиланням або прийти з паспортом до ЦНАПу. Він працює за таким графіком:

  • понеділок-четвер з 8.00 до 17.00;
  • п'ятниця-неділя - з 8.00 до 16.00.

1 квітня в мерії зберуть топонімічну комісію для підбиття підсумків і складання протоколу з новим варіантом назви, який надалі передадуть до Верховної Ради.

Микола Бакшеєв зазначив, що для жителів Первомайського це останній шанс якось вплинути на вибір нової назви, оскільки в іншому разі рішення про перейменування міста ухвалить Верховна Рада.

Первомайський - місто в Лозівському районі. До війни тут проживало 28,5 тис. осіб. Датою заснування вказується 1869 рік, коли на місці сучасного Первомайського з'явилася залізнична станція. Спочатку вона називалася Олексіївка, а потім Лихачово. Лихачов був поміщиком-офіцером, якого прислала імператриця Катерина II. Пізніше тут з'явилося селище. У 1952 році Лихачове перейменували на Первомайський. У 1991 році Первомайський отримав статус міста.

Питанням перейменування Первомайського почали займатися на початку 2023 року. На обговорення запропонували 10 варіантів, і переміг "Добродар". Серед можливих назв ще пропонували "Холоднояр" - на честь 93-ї бригади ЗСУ. Однак депутати міськради нову назву - Добродар - не затвердили на жодній із сесій.

Відповідно до закону "Про засудження і заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії", до 27 січня 2024 року місцеві громади мали самостійно перейменувати топоніми. Якщо такого не відбувається, це робить Верховна Рада.