Харків'ян попереджають про небезпечну курятину. За інформацією Держпродспоживслужби, у м'ясі польського виробника Drobiowo.Pl Mariola Krysiak було виявлено сальмонелу. Одержувач курятини - ТОВ "ВІЗІЯ ТРЕЙД", Черкаси.

У разі виявлення цього продукту продавці зобов'язані звернутися до структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області.

Сальмонели - збудники гострого кишкового захворювання на сальмонельоз. Вони добре зберігаються у зовнішньому середовищі, особливо висока їх виживання у харчових продуктах. Так, у курячих яйцях вони можуть зберігати життєздатність до 3-х місяців, у замороженому м'ясі - від 6 до 12 місяців, у молоці - 20 днів в умовах холодильника, у вершковому маслі - до 4 місяців. Часто захворювання виникає в результаті прийому готових страв, інфікованих у процесі кулінарної обробки, які тривалий час зберігалися при кімнатній температурі. Готові страви (порційне варене м'ясо, риба, салат тощо) найбільш часто заражаються сальмонелами при їх обробці на тих же столах і дошках, де оброблялися сире м'ясо, кури.

Клінічні прояви сальмонельозу коливаються від безсимптомного до важких форм до сепсису. Сальмонельоз особливо небезпечний для дітей, людей похилого віку та людей з хронічними захворюваннями.

Декількома днями раніше харків'ян попереджали про небезпечний французький сир, у якому виявили бактерії листерії.