У Харкові є кілька складів, де зберігаються залишки російських ракет та снарядів. Як пише Суспільне, арсенал зібрали з усього, що Росія обстрілює місто з початку повномасштабного вторгнення.

На одному з таких "звалищ" зберігаються залишки від "Градів", "Ураганів", "Смерчів" й "Торнадо-С". Скільки їх - сапери навіть не рахують, бо збилися.

"Сьогодні Харків страждає від ракетних ударів та дронів-камікадзе, найчастіше відбуваються обстріли ракетами "С-300". Звичайно, артилерія сьогодні до нас уже не дістає. Виходить, що можуть дістати лише ракетами", - розповів начальник частини гуманітарного розмінування Ігор Овчарук.

Серед залишків - "Іскандери", якими Росія влітку била Харковом.

"Ісканедер" набагато потужніший за "С-300". Різниця у бойовій частині однозначно. Складність у тому, що "Іскандер" - дуже дорога ракета, яка може змінювати траєкторію польоту та має "теплові пастки", які відстрілюватимуться, щоб її не збили. Востаннє у Харкові "Іскандер" зруйнував гуртожиток, там загинули люди", - зазначив Овчарук.

Зараз "Іскандерів" Росія не використовує, щоб бити по Харкову. Сапер вважає, що у росіян вони закінчуються. А ще вони – дуже дорогі. "С-300" приблизно вчетверо дешевше, це розробка Радянського Союзу.

За словами Ігоря Овчарука, по Харкову було щонайменше п'ять ударів ракетами "Калібр".

Усі залишки боєприпасів на звалищах безпечні, їх зберігають як доказову базу з маркуванням.

"На залишках снарядів слідчі розміщують інформацію про їхню приналежність до конкретних обстрілів: номер кримінального провадження, адресу. Це ще й докази для міжнародного кримінального суду", - розповів речник Харківської облпрокуратури Дмитро Чубенко.

Харковом били як з окупованих територій області, так і з Росії.

"На деокупованих територіях є певна доказова база, наприклад, інформація з ящиків, в яких зберігалися снаряди. Є снаряди, що містять повне маркування, документація, яку росіяни залишали на своїх позиціях", - каже Чубенко.

Сьогоднішній ранок не став винятком - Харків двічі за короткий час зазнав двох ракетних обстрілів. Близько 8 години ранку в місті прогриміла серія вибухів, після "прильоту" піднявся дим. За словами Ігоря Терехова, "прильоти" були одним із підприємств Харкова в Київському районі. Попередньо під ударом виявилася адміністративно-виробнича будівля, а пізніше стало відомо про шістьох постраждалих. Через хвилин сорок у місті прогримів ще один вибух, у тому ж Київському районі, постраждало троє людей.