Колаборант допомагав росіянам відбирати їжу у жителів села Циркуни, навіть у дітей. Спікер обласного управління СБУ Владислав Абдула повідомив, що чоловіка засудили на 10 з половиною років позбавлення волі.

Циркуни перебували під окупацією з кінця лютого до початку травня 2022 року.

Під час окупації засуджений допомагав російським військовим орієнтуватися на місцевості та грабувати місцевих жителів.

Зловмисник разом з російськими військовими приходив до помешкань місцевих жителів, відбирав продовольчі запаси та генератори. Їжу відбирали навіть у дітей та людей похилого віку. У разі спротиву - погрожували ув’язненням до катівні та вбивством.

У прокуратурі уточнили, що чоловік забезпечував росіян транспортом, зокрема передав їм ключі від автомобіля, власник якого виїхав, допомагав їм без ключів заводити позашляховики, що належали іншим жителям села. У подальшому ці автомобілі використовували російські військові.  

За співпрацю з росіянами засуджений отримав "привілеї" вільно пересуватися селом.

Співробітники СБУ затримали зловмисника у травні 2022 року. Справу слухали у Київському суді Харкова.

Односельці чоловіка розповіли, що він мав дружні відносини з російськими військовими, пересувався разом з ними в одній машині, на якій була зображена літера Z.  

Обвинувачений свою вину не визнав. Він заявив, що свідки сторони обвинувачення самі співпрацювали з росіянами та обмовили його.  Але суд визнав 30-річного чоловіка винним за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору).

Також засудили мешканку Куп’янського району, яка передавала ФСБ інформацію про дислокацію та переміщення ЗСУ. Російська спецслужба дистанційно залучила жінку до співробітництва після початку повномасштабного вторгнення.

Росіян цікавили місця базування складів з озброєнням та боєприпасами ЗСУ, щоб скоригувати по них ракетно-артилерійські і дронові атаки.

Співробітники СБУ затримали жінку після звільнення району.

Суд визнав зловмисницю винною за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану).