У Харкові відкрито обласну фітосанітарну лабораторію, яка не працювала з початку війни. Про це повідомили у Держпродспоживслужбі.

З 1 березня лабораторія перебувала у вимушеному простої через військову агресію РФ. Від російських обстрілів постраждали приміщення установи: вибито вікна, двері, пошкоджено стелі, лабораторне обладнання та офісну техніку.

Незважаючи на всі складнощі, у лабораторії відновлюється робота:

  • відділу фітосанітарного аналізу;
  • відділу фітосанітарних процедур;
  • відділу реєстрації зразків об'єктів регулювання та оформлення документів;
  • загального відділу.

Лабораторія акредитована відповідно до вимог ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019, до її компетенції належить:

  • проведення фітосанітарної експертизи з метою виявлення та/або ідентифікації регульованих шкідливих організмів об’єктів регулювання, що імпортуються, експортуються, реекспортуються, перевозяться в межах України або транзитом територією України;
  • участь у проведені обстежень рослин, продуктів рослинного походження та інших об’єктів регулювання;
  • участь у проведенні систематичного обстеження земель сільськогосподарського призначення й земель лісового фонду, місць обігу об’єктів регулювання;
  • визначення посівних якостей насіння й товарних якостей садивного матеріалу.

Харківська обласна фітосанітарна лабораторія знаходиться за адресою: пр. Науки, 40.

У травні стало відомо, що у Харкові окупанти розбомбили унікальний банк рослин із усього світу. Ворожий снаряд потрапив до будівлі Інституту рослинництва ім. Юр'єва, де зберігалися зразки більш як 160 тис. сортів рослин з усього світу. Будівля згоріла разом із насінням.

"У всьому світі всього кілька таких банків рослин, в Україні він був один. Продовольча безпека будь-якої країни залежить від такого банку. Усі селекціонери без винятку, в тому числі і з Росії, замовляли у нас зразки, щоби створювати свої сорти, адаптовані до місцевості ", - розповів провідний науковий співробітник Інституту рослинництва Сергій Авраменко.

Багато видів рослин вже неможливо буде відновити, тому що зразки насіння зберігалися тільки тут, в Інституті рослинництва, і згоріли разом із будинком.