Харкову загрожує спалах кору. Цієї весни в Харківській області було зафіксовано два випадки захворювання на кір у дорослих, а в Україні за півроку виявлено вже 20 випадків, повідомили в ХОВА.

Кір - небезпечне вірусне захворювання. Перші його симптоми нагадують застуду: висока температура, нежить, сухий кашель. У більшості випадків діти (на відміну від дорослих) переносять цю хворобу без наслідків. Але бувають і ускладнення: пневмонія, отит, енцефаліт (запалення мозку).

Ліків від кору не існує. Єдиний надійний спосіб профілактики захворювання - вакцинація. Дітям роблять щеплення в рік і повторно - у 6 років. Цього достатньо, щоб зробити організм нечутливим до вірусу.

Як повідомив директор Департаменту охорони здоров'я ХОВА Максим Хаустов, спалахи кору в Україні повторюються кожні 4-5 років. Попередній спалах був у 2017-2019 роках.

Водночас Хаустов зазначив, що рівень вакцинації проти кору в Харківській області становить 50%, і закликав усіх, хто пропустив планові щеплення, робити їх просто зараз. Необхідна вакцина хорошої якості в області є.

Крім комплексної вакцини КПК проти кору, паротиту та краснухи, батьки можуть зробити дітям щеплення і від інших інфекційних захворювань.

У ХОВА зазначили, що діти, яким до нового навчального року не зроблять необхідних щеплень, не зможуть відвідувати школи і дитсадки.