Пансіонат для літніх людей у Харкові, де 2021 року загинуло 15 осіб, знесуть як самобуд. Про це повідомили в прокуратурі.

Пожежа сталася 21 січня 2021 року у двоповерховій будівлі, розташованій у Холодногірському районі Харкова на вул. Нижній Гиївській.  

У будівлі розташовувався пансіонат для літніх людей. Там було 30 осіб, 15 із них загинули. Причиною пожежі стало порушення вимог пожежної безпеки: як під час будівництва, так і під час експлуатації будівлі. Зокрема, на вікнах були решітки, і люди похилого віку не могли вибратися. 

Власника будинку затримали того ж дня. З'ясувалося, що на нього оформлено ще три схожих заклади в Харкові - два пансіонати для літніх людей і один наркореабілітаційний центр. Також затримали подружню пару - орендарів приміщення та адміністратора, який не був офіційно оформлений. 

Новобаварська прокуратура ще 2021 року подала позов в інтересах держави в особі Харківської міськради до фізичної особи щодо повернення земельної ділянки, на якій розташовувався пансіонат. Вартість ділянки становить майже мільйон гривень.

Прокуратура встановила, що двоповерхову будівлю було зведено 2012 року самовільно, без потрібної проєктно-дозвільної документації. Крім того, частково вона розміщувалася на земельній ділянці, яку 2008 року міськрада виділила для обслуговування житлового будинку. Але договір оренди надалі так і не було укладено. 

Київський районний суд Полтави задовольнив позов і зобов'язав повернути ділянку місту та знести самобуд.

Ленінський районний суд Харкова, зі свого боку, все ще розглядає кримінальне провадження щодо чотирьох обвинувачених.