Озимі на Харківщині нормально перенесли зиму. Як повідомили в обладміністрації, позитивно вплинула відсутність погодних аномалій.

За інформацією департаменту агропромислового розвитку ХОВА, минулої осені у регіоні засіяли 213,8 ​​тисяч га землі.

Умови осені-зими 2022/2023, з погляду фахівців, були несприятливими: восени було надто багато дощів, узимку мало снігу. Але 90% посівів успішно перезимували.

"На щастя, аномальних змін погоди не було. Попередньо, озимі, засіяні на площі, 8-10% перебувають у нездоровому стані. На цих площах доведеться проводити пересів чи підсів. Не виключено, що ці площі у північно-східній частині області можуть збільшуватися через повну безсніжність чи зниження температури повітря", - розповів заступник начальника Харківської ОВА Євген Іванов.

Цього року на Харківщині засіють лише 40% полів. Як повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, причина скорочення посівних площ - активні бойові дії та міни в полях.

Уряд Японії та Японська агенція міжнародного співробітництва забезпечать фермерів регіону насінням соняшника та кукурудзи. Відповідний проект було представлено на зустрічі з міністром аграрної політики та продовольства України Миколою Сольським. Японці вже закупили насіння на суму понад 1 млн. доларів. Зерно доставлено на українському склади, тепер харківські аграрії зможуть подати заявки на його отримання через Державний аграрний реєстр.