У рамках весняної посівної кампанії уряд Японії та японське агентство міжнародного співробітництва забезпечать фермерів Харківської області насінням соняшнику та кукурудзи. Відповідний проект був представлений на зустрічі з Міністром аграрної політики та продовольства України Миколою Сольським.

Уряд Японії закупив насіння на суму понад 1 млн доларів. Зерно вже доставлено на склади України, і харківські аграрії зможуть подати заявки на його отримання через державний аграрний реєстр.

Раніше Міністерство аграрної політики та продовольства України анонсувало програму, в рамках якої фермери з прифронтових областей можуть отримати насіння. Взяти участь у проекті можуть фермерські господарства, товариства з обмеженою відповідальністю та фізичні особи-підприємці, які мають зареєстровані сільськогосподарські угіддя площею від 10 до 500 гектарів.

Кожен учасник програми отримає 2 тонни насіння ярих культур. Залежно від регіону фермери можуть вибрати одну з трьох ярих культур: пшениця, ячмінь або горох.

У 2023 році в Харківській області засіють лише 40% полів. Як повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, причина скорочення посівних площ - бойові дії та міни на полях.

За даними ХОВА, в Харківській області заміновано близько півмільйона гектарів сільськогосподарських земель, це близько 20% загальної їх кількості.

Харківська область визнана однією з найбільш замінованих в країні. Наприкінці 2022 року щодня сапери знаходили близько 1,5 тис. мін.