Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов прокоментував об'єднання харківських вишів. На його думку, слід говорити не про одиничне об’єднання, а в цілому про зміну системи функціонування вищих навчальних закладів. Він підкреслив, що виші треба об’єднувати, якщо йдеться про їх виживання взагалі.

За словами Синєгубова, наразі вивчається питання ефективності роботи вишів: аналізується набір у 2022 та 2023 роках порівняно з тенденцією наборів у 2021 році. Крім того, аналізується фактична робота викладачів: наприклад, якщо 70% науково-педагогічного складу університетів працюють на 0,25 ставки, то це свідчить, що потрібно вживати організаційних заходыв.

Губернатор наголосив,  що на сьогодні у питанні об'єднання харкіських вишів є лише проекти, ще немає ніяких домовленостей і рішень: ідуть перемовини з Міністерством освіти та науки, є декілька варіантів та планів, будуть проведені збори з колективами вищих навчальних закладів.

Нагадаємо, наразі відомо про кілька варіантів об'єднання, які розглядає МОН:

  • приєднання Харківського національного педагогічного університету імені Сковороди до ХНУ ім. Каразіна;
  • приєднання Української інженерно-педагогічної академії до ХНУ ім. Каразіна;
  • приєднання ХНАДУ до НТУ “ХПІ” або Харківського національного університету міського господарства імені Бекетова.

У міністерстві причиною обєднання називають сучасні виклики, включно із соціально-демографічними змінами в країні. Аргументи міністерства та їхній аналіз – читайте у нашому матеріалі.

Говорячи про можливе приєднання Харківського національного педагогічного університету ім. Сковороди до ХНУ імені Каразіна, Синєгубов зазначив, що серед педагогічних університетів харківський є одним із найсильніших. Однак якщо порівнювати його з навчальними закладами іншої спрямованості, то тут "виникають питання".

Синєгубов також згадав позитивний та успішний приклад об’єднання вишів до війни, що, за його словами, дозволило врятувати навчальні заклади. Нагадаємо, до війни в Харкові до ХНУМГ імені Бекетова приєднали Харківський національний університет будівництва та архітектури. Крім того, чотири вузи об'єднали в один і створили Державний біотехнологічний університет. До його складу увійшли:

  • Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Василенка,
  • Харківський національний аграрний університет імені Докучаєва
  • Харківська державна зооветеринарна академія;
  • Харківський державний університет харчування та торгівлі.

Підсумовуючи, Синєгубов наголосив, що будуть шукатися рішення, які в першу чергу ішли би на користь університетам.