Депутати Харківської райради пропонують відібрати будівлі у церков УПЦ. Про це йдеться у зверненні депутатів до міських, селищних та сільських рад. У тексті пропонується розірвати старі і не укладати нові договори оренди на будівлі, що знаходяться в комунальній власності, з тими релігійними організаціями, представники яких "не виконують вимог українських законів" і є "осередками церкви держави-окупанта".

У фракції "Єврпейська Солідарність", яка ініціювала звернення, зазначили, що "колаборанти в рясах" не лише благословляли російських військових, а й співпрацювали з ними під час окупації. Рішення про розрив договорів дозволило б "зменшити вплив РФ на релігійну ситуацію в Україні" і забезпечити дотримання вимог українського законодавства.

Наприкінці минулого року президент Володимир Зеленський підписав рішення Ради нацбезпеки і оборони щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, "афілійованих з центрами впливу в Росії". Рішення РНБО не забороняє УПЦ МП.

У грудні 2022-го Харківська райрада одноголосно проголосувала за звернення до Верховної Ради України, президента та Кабміну про заборону "російської" церкви в Україні. У документі наголошується, що діяльність УПЦ МП з усіма її структурними підрозділами повинна бути заборонена.

Аналогічне звернення планувала прийняти і Харківська облрада. У травні було проголосовано звернення, в якому депутати закликали "прийняти закони, спрямовані на врегулювання суспільно-релігійних відносин в Україні".