Сьогодні, 18 березня, у перший день Великого посту, РФ обстріляла храм, будівлю сільської ради та два приватні будинки у селі Новоосинове Куп’янського району. Через обстріл поранено чоловіка 1961 року народження, його госпіталізували. Про це повідомили в поліції.

За даними ДСНС, обстріл був близько 7 ранку. Снаряд потрапив у котельню, яка знаходилась поруч з будівлею храму. Внаслідок вибуху загорілась вона та дровник. Загальна площа пожежі становила 60 кв.м. Рятувальники ліквідували пожежу до того, як вона перекинулася на споруду церкви.

Село Новоосинове розташоване неподалік лінії бойового зіткнення, тому наразі перебуває в зоні враження російської ствольної та реактивної артилерії. Воно знаходиться на відстані 3 км від річки Оскіл. Від річки село відділено лісовим масивом. Село приєднано до смт Ківшарівка, за 2 км знаходиться Куп‛янськ-Вузловий. До повномасштабного вторгнення в Новоосиновому проживало близько 2 тисяч мешканців. Святодухівській храм у 1936 році вже був зруйнований, потім його відновили.

Куп'янський напрямок з літа 2023 року є однією з найгарячіших ділянок загального фронту. Армія РФ щоденно завдає удари по Куп‛янському району ракетами, авіабомбами, РЗСО та артилерією. Зараз у деяких районах проводиться примусова та обов'язкова евакуація родин з дітьми.