У Харківській області відкрилася перша в Україні мобільна аптека. Такі аптеки забезпечуватимуть ліками 80 населених пунктів області - це прифронтові території та зони надзвичайних ситуацій, це повідомляє МОЗ України.

Мобільна аптека – це автомобіль з холодильним обладнанням, контролем температури та вологості повітря, касовим апаратом. Вони працюватимуть виключно у сільській місцевості, де відсутні стаціонарні аптечні пункти.

У мобільних аптеках заборонено продаж:

  • наркотичних засобів; 
  • психотропних речовин; 
  • прекурсорів. 

На таких автомобілях - аптеках обов’язково має бути напис «мобільний аптечний пункт» та інформацію про приналежність до певного ліцензіата (аптеки, аптечної мережі чи інших субʼєктів, що мають відповідні ліцензії).

Дізнатись про прибуття мобільної аптеки можна від сімейного лікаря або місцевої влади. Маршрут будуватиметься відповідно до потреб громад, визначених сімейними лікарями, та з урахуванням безпекової ситуації у регіоні.

За інформацією міністерства, в таких пунктах відпускати лікарські засоби будуть за рецептом і без нього. Асортимент визначатиме ліцензіат. Рецептурні препарати відпускатимуться виключно за рецептом - як електронним, так і паперовим.

За словами міністра Віктора Ляшко, люди зможуть отримати необхідні їм для лікування медпрепарати, в тому числі і за державною програмою “Доступні ліки”, тобто безоплатно або з невеликою доплатою. Він закликав аптечний бізнес долучатися до цієї ініціативи в різних областях України. 

Дуже важливо об’єднати зусилля влади і бізнесу задля забезпечення доступності медпрепаратів, – зазначив Ляшко.