На окупованих територіях Харківської області росіяни виганяють людей із дому. Про ситуацію у захоплених населених пунктах розповів керівник адміністрації Куп'янського району Андрій Канашевич, пише “Суспільне”.

За словами чиновника, мешканці змушені залишати тимчасово окуповані території через те, що там перебуває значна кількість військових РФ. Виїжджають із зони окупації, за даними Канашевича, через РФ.

У багатьох населених пунктах, які знаходяться неподалік місць ведення бойових дій, людей вже майже немає. Деякі жителі ще залишаються у селах та селищах, розташованих на відстані від лінії фронту. За інформацією Канашевича, на тимчасово окуповані території світло подається із РФ.

Інформації про катувальні чи масові поховання поки немає, каже чиновник. Про це стане відомо після того, як окуповані населені пункти звільнять українські сили оборони.

Станом на 18 січня в Харківській області під окупацією залишаються 29 населених пунктів у Дворічанській та Петропавлівській громадах – зокрема, Мечнікове, Іванівка, Добролюбівка, Новоєгорівка, Гракове, Терни, Мальцівка, Піщанка, Берестове, Великий Виселок.

Частина Харківської області понад півроку перебувала під російською окупацією. Були захоплені чотири міста: Ізюм, Балаклія, Куп'янськ, Вовчанськ, сотні сіл та селищ. Значна частина жителів області стала вимушеними переселенцями: свої будинки залишили близько 800 тисяч осіб, половина з них виїхали за межі регіону.

У вересні-жовтні під час Харківської наступальної операції українські сили оборони звільнили понад п'ятсот населених пунктів на Харківщині. Окупанти залишили по собі сліди численних військових злочинів: масове поховання в Ізюмі, з якого витягли понад чотириста тіл, менш масштабні поховання вбитих мирних жителів, зруйновані житлові будинки, комунікації, об'єкти цивільної інфраструктури. У різних населених пунктах Харківщини було виявлено 25 місць незаконного утримання та катування українських громадян.