Взвод "Бешкетники Сірка" побратими Борис та Іван створили ще до повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Цей розвідувальний підрозділ належить 92 окремій механізованій бригаді імені кошового отамана Івана Сірка та служить у Харківській області. Його історію опублікувало Головне управління розвідки.

"Борис та Іван хоч і різного віку, однак, пройшовши пліч-о-пліч не одну ротацію АТО та ООС, стали як брати. І саме вони згуртували довкола себе команду", - розповіли в ГУР.

"Ми - розвідники. А тому постійно маємо бути напоготові. За вісім років служби вже сформувався колектив дійсно цілеспрямованих людей, які вірять в Україну і прагнуть звільнити її від окупантів", - розповіли захисники.

За їхніми словами, до підрозділу не доєднуються "пересічні". Всі, хто служить, має бойовий досвід та мотивацію.

"В кожного є наш шеврон, на якому зображено череп та вовча морда, адже ми віримо, що Сірко був характерником та вмів перевтілюватися з людини на тварину і навпаки, та наводити на ворога жах, а ми — послідовники великого отамана", - цитує бійців управління розвідки.

Українські захисники розповідають: за час повномасштабної війни було таке, що доводилося "вичавлювали" окупантів з українських хат у цивільному одязі. Видавали окупантів неправильні наголоси у назвах українських населених пунктів.

"Постійно шукаємо підступи до ворогів та намагаємось завдавати їм якомога більше втрат. Кожна наша група має певну спеціалізацію - хтось міномет опанував, хтось ВОГами орудує ювелірно. На жаль, бувають втрати, адже противник робить висновки і має неабияку перевагу в артилерії та кількості особового складу, однак пробачити їм Харків, Маріуполь, Донбас, загибель побратимів та дітей - ніколи. Тому наша мета - помста", - кажуть розвідники.

У перші дні повномасштабної війни, коли захисники стояли на одному з блокпостів, повз них проїжджала родина. В той момент росіяни почали обстрілювати українців з артилерії.

"З машини вибіг переляканий батько, а мати відчайдушно намагалася допомогти вилізти донечці. Наші хлопці підхопили дитину і родина сховалася у бліндаж, однак перелякані очі малої українські воїни не можуть забути і досі", - пише ГУР.

Під "бешкетуванням" українські бійці мають на увазі роботу по знищенню окупантів.

Нагадаємо, заслужений артист України Олександр Печериця служить піхотинцем "на нулі" - у 128-му батальйоні тероборони у Харківській області. До 24 лютого Олександр грав у спектаклях, знімався в українському кіно, став широко відомим після серіалу "Кріпосна". Змінити театральні костюми на форму чоловік вирішив на третій день повномасштабного вторгнення, його впізнали у черзі до військкомату. На фронті з побратимами Печериця відзначив свій день народження, йому виповнилося 40 років. Замість подарунків артист оголосив на день народження збір – батальйону не вистачало рацій та тепловізора.

За словами Олександра, на війну він пішов заради свого дворічного сина.