Як живе звільнене рік тому село Гусарівка на Харківщині, розповів "Суспільному" місцевий староста Юрій Дорошенко.

За його словами, до повномасштабного вторгнення РФ у селі жило понад 1000 осіб, зараз там залишилося близько 400. Війною тут пошкоджено дві третини будинків.

Раніше у Гусарівці було дві ферми, де утримувалися понад 2000 тварин - бички, телята, свині. А тепер ферми зруйновані, худоби немає; відповідно, багато місцевих жителів залишилися без роботи.

Гусарівка була в окупації у перші тижні вторгнення (у лютому-березні 2022 року). Наприкінці березня ЗСУ звільнили село. Газ тут з'явився лише минулої осені, у жовтні, а світло дали 31 грудня - його не було вісім місяців.

У селі розбито водонапірну вежу. Місцева влада провела до неї світло, щоб зрозуміти, де є пориви. Люди, щоб приготувати їжу, беруть воду з колодязів, але вона солона. Якісної питної води у селі немає.

Як зазначив староста, люди поверталися б у село, якби тут був інтернет. Це потрібно для дітей, які навчаються онлайн. Стільниковий зв'язок у Гусарівці дуже слабкий. Сюди обіцяли передати Старлінк, щоб вчителі могли на місці проводити уроки.

За словами Дорошенка, розбиті обстрілами будинки (а це 2/3 від усієї кількості) допомагають відновлювати благодійники. Так, чеський фонд передав шифер, дошки і брус. Ці матеріали роздали людям.

Одна з небагатьох, хто повернувся додому до Гусарівки, - Ольга Плахотя. Жінка розповіла, що "тут її рідний дім та все життя".

Вона пережила окупацію і згадує, як майже місяць ховалась із сином у підвалі. Крім них, там було ще 20 людей - навіть маленькі діти. Вийти з підвалу було страшно: з гори стріляв снайпер. Боячись його, люди сиділи без води.

Минулої весни біля будинку Ольги впав перший снаряд; тепер її житло розбите, там немає даху та вікон, вибиті двері.

27 березня 2022 року Гусарівку звільнили, але ще півроку село перебувало на лінії фронту, тож Ольга із сином виїхали до Полтавської області. Там син знайшов нову роботу та не захотів повертатися.

Складна ситуація через війну та у Вовчанську. Там зруйновано міст, який з'єднує місто з "великою землею", а через щоденні обстріли страждають місцеві жителі. Про життя у прикордонному місті читайте тут.