У Харківській області безоплатну реабілітаційну допомогу можна отримати в стаціонарі 10-ти лікарень. Серед них - 1 надкластерна та 1 кластерна, повідомили в обласній військовій адміністрації.

До кінця поточного року неспеціалізовані стаціонарні реабілітаційні відділення мають запрацювати в усіх 228 кластерних і надкластерних медзакладах України. У кожному з них обладнають 30-60 реабілітаційних ліжок.

Таким чином, для пацієнтів із травмами, хворобами та пораненнями, які потребують активного відновлення, створять близько 7 800 ліжко-місць. Це дасть змогу щороку безоплатно надавати якісні послуги з активної та доказової реабілітації щонайменше 126 тисячам пацієнтів.

У ХОВА зазначили, що доказову та ефективну реабілітацію мають надавати мультидисциплінарні реабілітаційні команди. При цьому під час надання реабілітаційної допомоги фахівці не повинні будуть використовувати електрофорез, магнітотерапію, дарсонваль та інші фізіотерапевтичні методи, що не мають жодного стосунку до реабілітації.

У Харківській області буде нова мережа медзакладів. Зі 196 закладів охорони здоров'я сформували 85 закладів госпітального округу Харківської області. Надкластерних лікарень в області дві:

  • Харківська обласна лікарня;
  • Харківська обласна дитяча лікарня.

Кластерні лікарні є в кожному з районів області: їх там по одній (Богодухівська, Ізюмська, Красноградська, Куп'янська, Лозівська, Чугуївська).