Частина Куп'янського району ще залишається під окупацією. За словами голови Дворічанської громади Галини Турбаби, йдеться про 27 із 55 населених пунктів громади, розташованих по той бік річки Оскіл, яка ділить громаду навпіл.

Як розповіла "Слобідському краю" Галина Турбата, зв'язку немає майже на всій території громади, він "пробивається" тільки десь на височинах. Але люди якось примудряються спілкуватися, тож певна інформація про ситуацію на тимчасово окупованій території доходить.

"Ще восени, кажуть, підганяли автобуси і примусово вивозили людей до Росії. Є наші в Бєлгородській області, з якою ми межуємо. Багато хто потім через Європу повернувся на територію України - ті, хто має транспорт і засоби. Але є ті, хто просто застряг у Росії, не маючи можливості виїхати. Різні доходи в людей, різні можливості. Одна жінка розповіла, що її родичку примусово перемістили до Мордовії. Про такі випадки ми теж знаємо", - зазначила Галина Турбаба.

Вона додала, що окупанти виселяють людей із будівель, селяться в кращих приміщеннях. Мародерять, забирають насамперед транспорт, побутову техніку.

Крім того, на тимчасово окупованих територіях залишилися тваринницькі підприємства. За інформацією голови громади, голодні тварини бігають полями, а деяких вивезли росіяни.

Що стосується самої Дворічної, центру громади, то її звільнили під час контрнаступу ЗСУ у вересні 2022 року, і відтоді велике колись селище - під постійними обстрілами. Із Дворічної виїхала більшість жителів, селище зруйноване на 90%.