Чиновниця Харківської обласної державної адміністрації розтратила бюджетні гроші, повідомили в прокуратурі. 

Правоохоронці викрили головну спеціалістку Департаменту науки і освіти ХОДА, яка є уповноваженою особою з питань закупівель. За даними слідства, восени 2021 року Департамент закуповував сучасне обладнання для проведення корекційно-розвивальних занять (інтерактивні LED-панелі з вбудованими комп'ютерами). Обладнання призначалося спеціалізованій школі для дітей із порушеннями зору. 

Чиновниця визначила переможцем київське ТОВ, яке запропонувало завищені ціни на зазначений товар. Договір було укладено саме з цим постачальником. Ціна за одиницю товару від київської фірми склала майже 193 тисячі гривень. Під час досудового розслідування встановлено, що ринкова вартість предмета закупівлі є завищеною: на дату укладення договору вона становила 120 тис. грн. 

За результатами судово-економічної експертизи, розмір збитків, завданих державі, становить майже 1,3 млн гривень. 

Слідство триває за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки). Стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8,5-17 тис. грн.)