Слідчі встановили, хто з місцевих жителів села Гроза передав братам Мамонам інформацію про поминки в місцевому кафе. Про це під час брифінгу 14 березня розповів керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков, пише "Суспільне".

Російські війська вдарили по Грозі 5 жовтня 2023 року. Ракета "Іскандер" влучила в кафе, де організували поминки за загиблим військовослужбовцем Андрієм Козирем. Унаслідок удару загинули 59 осіб.

За даними СБУ, у наведенні російської ракети на кафе підозрюють двох місцевих жителів - 30-річного Володимира Мамона та його молодшого брата, 23-річного Дмитра Мамона. За версією силовиків, брати збирали дані про підготовку перепоховання Андрія Козиря, і, дізнавшись точну адресу і час поминок, передали цю інформацію росіянам.

Брати Мамони, перебуваючи на території РФ, спілкувалися зі своїми рідними, запитували, що відбувається в селі. Родичі підозрюваних відповідали, що будуть поминки, де, в який час. Люди, які спілкувалися з Мамонами, були і серед загиблих під час удару.

У коментарі "Суспільному", Фільчаков розповів, що інформацію братам Мамонам передавали близько п'яти осіб, але робили це неусвідомлено, тому проходять у справі, як свідки. Цих людей не затримували, вони співпрацюють зі слідством, дають свідчення.

Місцеві зрозуміли, що брати Мамони причетні до ракетної атаки, коли ті почали телефонувати своїм знайомим і питати про наслідки. 

Фільчаков повідомив, що слідчі також встановили, який підрозділ військ РФ і з якої території запустив "Іскандер" на кафе в селі Гроза. За попередніми даними, удар росіяни завдавали з Воронезької області.