Російські війська обстрілювали Балаклею з "Градів" заради красивої картинки в телевізорі. Про це розповів командир взводу 5 Слобожанської бригади, офіцер Національної гвардії з позивним "Ключ", згадуючи події 2022 року.

Підрозділ "Ключа" зайняв оборонні позиції на Балаклійському напрямку в березні 2022 року. Стояли в селі Пришиб. Гвардієць був свідком того, як російський "Град" обстрілював Балаклею.

"Я думаю, це робилося заради красивої картинки в телевізорі. Тобто просто показати, що ось українська сторона обстріляла там школу, дитячий садок, житлові квартали або щось іще. І все. Їм байдуже. Це ж не їхні міста, це ж не їхні жителі... Вони спеціально обстрілюють окуповані ними українські території", - розповів "Ключ".

Балаклія перебувала під окупацією трохи більше ніж півроку. Місто було звільнене 8 вересня 2022-го під час Харківського контрнаступу, в якому брав участь і підрозділ "Ключа".

За його словами, вони до останнього нічого не знали про підготовку контрнаступу, адже все було максимально секретно. Усе почалося швидко і несподівано навіть для українських бійців, а тим більше - для росіян.

Спогади інших учасників визволення Харківщини - у нашому матеріалі.