Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов прокоментував поширені у Мережі фото, на яких у траві біля Липців лежать "зуби дракона". Губернатор пояснив, що це залишки матеріалів, які на прохання однієї з бригад вивіз підрядник для подальшого встановлення загороджень.

Він зазначив, що фортифікаційні матеріали, які потрапили на світлини, - це  тетраедри (протитанкові загородження) та єгоза (колючий дріт). Залишки, які видно на фото, - це лише 0,4% від загальної виконаної роботи з встановлення зубів дракона. Синєгубов наголосив, що "це зовсім не та стратегічна кількість, яка могла б вплинути на хід бойових дій, як стверджують деякі блогери".

Очільник ХОВА зазначив, що завдання зі зведення ліній оборони, поставлені військовими на 2023 рік, виконані на 100%. Це підтверджено відповідними висновками контролюючих органів. Частину робіт, згідно з планом, розпочали виконувати вже в 2024 році, але на деяких ділянках вони були призупинені через постійні обстріли. Ці роботи буде завершено, коли з'явиться можливість безпечно їх провести.

Губернатор додав, що поширення дезінформації про фортифікації дискредитує військових та виконавців усіх оборонних робіт. Він звернув увагу, що такі неправдиві повідомлення почали з'являтися саме в день початку наступу окупантів на Вовчанськ.

Останнім часом з'явилася хвиля різноманітних фейкових новин: про відсутність влади в області, захоплення Вовчанська, ремонти доріг за 400 мільйонів, відсутність фортифікацій тощо. Всі ці матеріали виходили приблизно в один час з однаковими заголовками. Це інформаційно-психологічна спецоперація, метою якої є дискредитація військових, влади, посіяння хаосу та ворожнечі між українцями. Деякі ЗМІ свідомо підтримують ці дезінформаційні хвилі, - вважає губернатор.

Загалом над фортифікаціями в регіоні працюють з 24 лютого 2022 року. Після звільнення окупованих територій будувалася кругова оборона Харкова і далі - на північ та на схід. Були збудовані різноманітні оборонні укріплення: залізобетонні укриття, протитанкові рови, бліндажі, протитанкові інженерні загородження у вигляді бетонних пірамід (так звані "зуби дракона") тощо.

У березні 2023 року розпочалося спорудження другої лінії оборони. За повідомленнями обласної влади, перша лінія оборони, де безпосередньо розміщуються українські війська, і третя лінія на дальніх підступах до зони бойових зіткнень вже були повністю зведені на той час.