Ціни на квартири в Харкові залежать від прильотів, і в січні-лютому 2024 року після масованих обстрілів ринок нерухомості в Харкові істотно просів, пише "Об'єктив".

За словами ріелторки Інни Краснової, зараз за житло просять на 40-50% менше, ніж до повномасштабного вторгнення. Змінилися й пріоритети покупців. Найдорожчі 2021 року квартири були на вулицях Пушкінській, Сумській і за Держпромом. Зараз ці райони покупців цікавлять значно менше, адже центральну частину міста неодноразово обстрілювали.

Які райони обирають

Покупців приваблюють райони, де було менше прильотів:

  • Холодна гора;
  • проспект Гагаріна;
  • Одеська;
  • Нові будинки;
  • середня частина Олексіївки;
  • район Клочківської;
  • Павлове Поле.

Рієлторка розповіла, що на Павловому Полі є зруйновані багатоповерхівки, але якщо будинок цілий і біля Саржиного Яру - беруть охоче. Квартири біля льотного училища навіть не дивляться, бо прилітало кілька разів.

На селищі Жуковського, у П'ятихатках і на Північній Салтівці, де фактично проходила лінія фронту, квартири майже не купують. І навіть винаймати житло в тих районах хоча б за комунальні платежі охочих небагато.

Будинки з прильотами

За спостереженнями рієлторки, у Харкові здебільшого купують житло або з найдешевшого сегмента - "гостинки" та однокімнатні квартири, або обирають нерухомість з уже з гарним ремонтом, середнього рівня або навіть елітне, тобто таке, куди можна одразу заселитися і жити. У новобудовах без ремонту житло майже не беруть через високу вартість будматеріалів і через те, що важко знайти майстрів.

Крім району, на ціну житла впливає стан будинку - якщо був "приліт", вартість знижується одразу на 20%. Важливий фактор: де саме влучив снаряд. Попадання знизу, по несучих конструкціях багатоповерхівки, відлякує покупців і ріелторів більше, ніж у дах.

"На Олексіївці ми продавали однокімнатну квартиру, яка була на сьомому поверсі. У будинку "приліт" був у дах, дев'ятий поверх упав на восьмий, і між восьмим і сьомим поверхами в перекриттях з'явилися дірки. Але незважаючи на все це, будівельники з передмістя купили цю квартиру. Це був другий будинок від метро, з капітальним ремонтом, і ціна на житло - 15 тисяч доларів", - зазначила рієлторка.

Однокімнатну квартиру можна придбати за ціною від 12 тис. до 15 тис. доларів.

За двокімнатні просять від 16 тис. до 23 тис. доларів залежно від стану житла і району.

Хто купує житло в Харкові

Директор агентства нерухомості "VALION" Андрій Правдін також повідомив, що ринок не відрізняється стабільністю і залежить від інтенсивності обстрілів. 

Влітку 2022-го квартири коштували вдвічі дешевше, ніж до війни. У травні 2023 року ціни на квартири поступалися довоєнним уже на 20-30%. У жовтні 2023 року, після першого за довгий час масованого ракетного удару по вулиці Молочній і провулку Театральному, ринок нерухомості завмер на кілька тижнів.

За словами Правдіна, серед головних покупців житла в Харкові - переселенці зі зруйнованих міст і сіл Донбасу та Харківщини, військові та родичі загиблих. Квартири купували і продовжують це робити за "гробові" гроші та кошти на компенсацію житла. Житлових сертифікатів вистачає на однокімнатну квартиру на заході чи в центрі країни. Або на дво- чи навіть трикімнатну в Харкові.