Харківський енерговузол сильно пошкоджений обстрілами РФ. Як повідомили в "Укренерго", минулого тижня РФ завдала удару по одному з ключових енергетичних об'єктів.

Поломка створила проблеми під час постачання електрики у Харківській області. Застосовуються планові, а іноді аварійні відключення. У такій же складній ситуації опинилися Київ, Київська, Чернігівська, Черкаська, Житомирська, Сумська, Полтавська та Донецька області.

“Київський та харківський енерговузол – це великі регіони споживання електроенергії, куди вона передається із тих регіонів, де виробляється. Але мережа у цих областях отримала дуже серйозні пошкодження та поступово відновлюється силами “Укренерго” й інших енергетичних компаній. Таких масштабних пошкоджень, які з 10 жовтня зазнала українська енергетика, не зазнавала жодна енергосистема. Тому говорити про їхнє (ушкодження – ред.) повне усунення поки не доводиться”, - заявив голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Планові відключення будуть застосовуватися доти, доки не буде налагоджено систему передачі електроенергії до проблемних регіонів з інших областей.

Протягом кількох місяців війська РФ намагаються вивести з ладу енергетичну систему України. Обстріляли харківську ТЕЦ-5 і Зміївську ТЕС. Найбільш потужного удару було завдано 10 жовтня, коли РФ випустили по Україні більше 80 ракет. Після цього обстріли енергооб'єктів стали регулярними. За оцінками експертів, пошкоджено до 40% енергетичної системи України.

Громадяни закликають економити електричну енергію, не використовувати потужні прилади.