Студент Харківського національного університету радіоелектроніки отримав строк за злив інформації про ЗСУ, повідомляється у вироку Красноградського райсуду Харківської області.

Харківський антикорупційний центр повідомив, посилаючись на портал "Судова влада", що йдеться про 19-річного уродженця Краснограда Дмитра Давидченка, якого затримали 5 жовтня 2022 року.

Згідно з матеріалами справи, влітку і восени 2022 року хлопець у Краснограді надсилав через Viber і Telegram інформацію про розташування військовослужбовців ЗСУ, їхнє переміщення і рух військової техніки містом.

Приміром, уночі 28 червня студент повідомив, що вдень у Краснограді проїде поїзд із військовою технікою, а саме з гаубицями. Хлопець додав, що поїзд із технікою зупиниться на станції о 16:00.

Студент повідомляв і про місця розташування складів ЗСУ, надав координати нафтобази в Краснограді, координати дислокації особового складу ЗСУ.

У день свого затримання, 5 жовтня, студент фотографував місцевий військкомат.

Хлопець свою провину визнав частково, розкаявся і запевняв, що має проукраїнську позицію і з початку повномасштабного вторгнення РФ допомагав ЗСУ донатами.

Він пояснив, що влітку 2022 року натрапив на бот у телеграмі, куди вирішив зайти для "обміну інформацією". Щодо поїзда з технікою, координат нафтобази та місць дислокації військових хлопець говорив, що вигадував цю інформацію.

Але командири військових частин на запит слідства підтвердили точність тих місць, координати яких передавав невідомим студент.

Про засудженого також відомо, що він закінчив Красноградський ліцей №5, вступив до ХНУРЕ, де навчався на другому курсі факультету комп'ютерної інженерії та управління за спеціальністю "Комп'ютерна інженерія".

Згідно з інформацією з сайту Красноградської міськради, Давидченко колись був у складі Молодіжної ради при Красноградській міській раді, отримав кілька подяк, дипломів, грамот і відзнак, на численних олімпіадах посідав призові місця.

Суд визнав студента винним у поширенні інформації про переміщення, рух і розташування підрозділів ЗСУ та призначив йому покарання - 5,5 років тюремного ув'язнення.