Один із найкращих напрямків для розвитку бізнесу в Харкові зараз - це так званий "мілітарі-тек". Таку думку в інтерв'ю виданню "Думка" висловив президент асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак.

Мілітарі-тек (military-tech) - це скорочення від англійського словосполучення military technology, тобто військові технології. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров ще рік тому давав прогноз, що Україна може стати країною №1 у світі з розвитку мілітарі-тек.

За словами Чумака, у Харкові це може бути все, що пов'язано з виготовленням готових продуктів для армії: рюкзаки, розвантаження, що завгодно. Навіть дрони.

"Державна програма "Армія дронів" працює дуже цікаво. Ви приносите на тестування розроблений дрон, його тестують. Якщо він підходить за параметрами, вам одразу роблять замовлення для армії і роблять авансовий платіж. Дуже крута штука. Якщо хто розробляє, можна вкладатися без проблем", - зазначив експерт.

Ще один напрямок для розвитку бізнесу в Харкові, на його думку, - усе, що пов'язано з переробкою та виробництвом продуктів харчування, бо "це залишатиметься завжди".

У топ-3 також - усе, що пов'язано з інноваціями. Це необхідно підтримувати в регіоні.

"У нас дуже класна машинобудівна база, на якій це можна виробляти. Але мілітарі-тек - насамперед", - підкреслив президент асоціації приватних роботодавців.

Інноваційний комплекс у Харкові планують побудувати на території "Барабашово". Згідно з новим Генпланом Харкова, там передбачається створення наукового парку. За планом, ринок "Барабашово" перетвориться на новий район "змішаного використання, присвячений просуванню наукових і технологічних інновацій".

Де взяти гроші на бізнес

Харків'яни можуть отримати гранти на розвиток або започаткування бізнесу: у регіоні з квітня 2023 року почала діяти державна програма "єРобота". Обов'язкова умова участі в проєкті - створення робочих місць після отримання мікрогранту. Подробиці - у нашому матеріалі.