Харків'яни масово дають притулок переселенцям. Як повідомили у міськраді, із повідомленнями про безоплатне розміщення внутрішньо переміщених осіб до ЦНАПів Харкова з 2 листопада по 1 грудня звернулося 905 харків'ян.

Ще 21 особа відправила повідомлення електронною поштою.

За перші п'ять днів грудня районні управління соціального захисту населення ухвалили та опрацювали 727 заяв від власників житла, що надали житло 1520 внутрішньо переміщеним особам, для отримання компенсації за листопад.

Компенсація надається повнолітнім громадянам України - власникам житла, які безоплатно розмістили ВПО, для покриття витрат. Головна умова – відсутність заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Для отримання компенсації необхідно подати повідомлення з усіма необхідними документами, а потім з 1 по 5 число місяця, що настає за звітним, звернутися із заявою та документами. Повідомлення подається додатково, коли змінюється кількість розміщених осіб або люди залишають житло, а заява – щомісяця.

Як отримати компенсацію - покрокова інструкція

1. Власник житла звертається до будь-якого ЦНАП Харкова (або на електронну адресу: Tpodjkg@gmail.com) з Повідомленням про розміщення переміщених осіб та документами. Бланк для заповнення можна завантажити за посиланням.

2. Прийом до ЦНАПу здійснюється за попередньою реєстрацією в електронній черзі через:

  • вебсайт за посиланням,
  • Call-центр 0800-304-304 (безкоштовний та багатоканальний),
  • чат-бот телеграма - https://t.me/CNAPKharkiv_bot

3. Власник житла (або його представник) щомісяця, не пізніше п'яти днів з дня закінчення звітного місяця, звертається до Управління соціального захисту населення за місцем розміщення житла (або на електронну адресу departamentsp2018@gmail.com) із заявою на отримання компенсації та документами. Бланк заяви для заповнення можна завантажити за посиланням.

4. Прийом до Управління соціального захисту населення здійснюється за попереднім записом:

  • за телефонами - всі номери тут,
  • за допомогою кол-центру 0800304304;
  • онлайн, через офіційний сайт Департаменту соціальної політики, за посиланням.

А ось переселенці, яких розмістили у харківських гуртожитках, отримають холодильники, пральні машини та плити. Побутову техніку передала гуманітарна місія ООН. Вона вже доставлена до гуртожитків, де мешкають ті люди, які переїхали до Харкова зі звільнених районів області.