Перші 11 сертифікатів за програмою "єВідновлення" отримали власники зруйнованих квартир на вул. Наталії Ужвій, 82 на Північній Салтівці.

Цей 16-поверховий будинок - найбільш постраждалий через обстріли у місті. Багатоповерхівку вирішили зносити, у листопаді почали її демонтаж. Будинок став своєрідним символом військової Салтівки. Була ідея створити з нього меморіал, але мешканці виступили проти

Загалом до Департаменту житлово-комунального господарства міськради надійшло понад 1,2 тис. заяв на компенсацію за знищене житло. Майже 1,1 тис. заявок спеціальна комісія вже розглянула.

Станом на 11 січня загальна сума сертифікатів складає понад 15,5 млн грн. У подальшому держава перерахує ці кошти продавцям нерухомості, яку оберуть власники сертифікатів за програмою «єВідновлення».

Всього з початку реалізації програми "єВідновлення" в області подали 24 934 заяви для отримання грошової допомоги на ремонт пошкодженого житла. Найбільше запитів надійшло від жителів ХарківськогоІзюмського та Чугуївського районів.

Заявки на "єВідновлення" можна подавати в "Дії", офлайн у ЦНАПах, а також у нотаріуса.

Компенсацію виплачують поетапно: 

  • на першому етапі - тим, чиї будинки або квартири зазнали незначних пошкоджень;
  • на другому - тим, чиє житло потребує значного ремонту;
  • на третьому - тим, чиє житло зруйноване. Такі люди зможуть отримати гроші на будівництво або сертифікат на придбання нового житла. З 15 вересня 2023 року максимальна сума компенсації в таких випадках становить:
    • до 350 тис. грн. - для квартир;
    • до 500 тис. грн. - для приватних будинків.

Суму виплат у всіх випадках встановлює спеціальна комісія.