Під час розмінування села Циркуни в передмісті Харкова загинули двоє саперів, ще один вибухотехнік зазнав поранення. Про це повідомив директор Департаменту цивільного захисту ХОВА Іван Сокол.

Циркуни - велике село за окружною дорогою Харкова з боку Північної Салтівки, приблизно за 25 км від кордону з РФ. До війни тут проживали 6,3 тис. осіб. На початку війни Циркуни були окуповані. Звільнили населений пункт у травні 2022 року під час контрнаступу ЗСУ.

Розміновувати Циркуни почали в травні 2023 року. Над розчищенням території від боєприпасів щодня працювали близько 20 розрахунків вибухотехніків разом із кінологами.

Насамперед сапери розчистили дороги, навчальні та медичні заклади, місця масового скупчення людей. Після - приступили до розмінування ліній електропередач, інфраструктури та житлового сектору.

За час розмінування сапери виявили та знешкодили понад 1500 вибухонебезпечних предметів, зокрема протитанкові та протипіхотні міни, залишки боєприпасів до реактивних систем залпового вогню тощо.

Сьогодні село повністю розміновано.

Через обстріли Циркуни зазнали великих руйнувань. У квітні 2023 року село включили до державної програми відновлення "Краще, ніж було". Агентство з відновлення вже запланувало реалізувати в Циркунах 4 проєкти - реконструкцію школи, сільради, ЦНАПу та амбулаторії. Наступний етап відновлення - ремонт і відновлення житла.