Жителі Харківської області, які перебували в окупації, отримали від українських енергетиків величезні рахунки за російське світло. Таких споживачів у регіоні - десятки тисяч. Тепер механізм перерахунку має передбачити Верховна Рада, розповів заступник голови Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов, пише "Суспільне".

Наприклад, у селищі Козача Лопань, розташованому буквально за два кілометри від кордону з РФ, світло зникло на самому початку війни. За час окупації російські військові провели туди лінію електропостачання з території РФ, і місцеві жителі стали активно користуватися російським світлом, "щоб шкодити окупантам". Уже після звільнення селища жителям почали приходити квитанції, в яких значилися борги за світло на суми в кілька тисяч гривень. 

За словами віце-губернатора, підтвердити факт постачання електроенергії з РФ у ті населені пункти Харківської області, які були в окупації, - документально неможливо. Після звільнення територій українські енергетики зняли показання лічильників за спожиті російські кіловати і нарахували плату за світло, яке вони фактично не постачали.

У ПрАТ "Харківенергозбут" заявили, що підприємство не ухвалює рішень щодо коригування або змін показань лічильників, а лише "проводить відповідні нарахування".

Законопроєкт про перерахунок зараз розглядають у комітетах Верховної Ради, каже Євген Іванов, і ухвалити його можуть за кілька місяців.

Віце-губернатор додав, що зараз ніхто не має права відключити людей від комунальних послуг. Крім того, зі споживачів, особливо якщо вони переселенці, не повинні стягувати борги. Проте жителів регіону просять за можливості оплачувати поточні рахунки і не поспішати гасити заборгованості. Особливо це стосується Козачої Лопані чи інших населених пунктів, які були в окупації.