Житловий комплекс у центрі Харкова збудовано незаконно. Як повідомили у прес-службі обласної прокуратури, на пр. Героїв Харкова, в районі Велозаводського скверу, ведеться будівництво житлового комплексу із 4 будинків по 8 поверхів кожен. Однак земля, на якій будуються ці будинки, не була офіційно виділена забудовнику; вона досі - власність Харківської міської громади, іншим юридичним чи фізичним особам не передавалась. Це підтверджується витягами з Держреєстру прав на нерухоме майно та земельного кадастру.

У прокуратурі зазначили, що забудовник "без дозвільних документів самовільно розпочав будівництво під виглядом реконструкції неіснуючої будівлі".

Прокуратура звернулася до Господарського суду області. Судді позов задовольнили, і тепер забудовник зобов'язаний повернути громаді земельну ділянку вартістю 6 млн. грн.

Судячи з фото, обнароджених прокуратурою, йдеться про ЖК "Урбан-Сіті" (пр. Героїв Харкова, 118). Забудовник - ТОВ "Буд Сіті Девелопмент".

Нещодавно стало відомо, що ще один новобуд у центрі Харкова зведено незаконно: комплекс "IT парк Manufactura" на вул. Чигіріна від того ж забудовника - "Буд Сіті Девелопмент". Справа в тому, що земельна ділянка вартістю 7 млн. гривень, на якій компанія веде будівництво одного з 10-поверхових будинків, відноситься до земель комунальної власності громади Харкова. Прокуратра також звернулася з позовом до суду. У результаті забудовника зобов'язали повернути місту земельну ділянку та привести її "в придатний для використання стан, включаючи знесення будь-якого самовільно побудованого нерухомого майна".

В Україні працює публічна кадастрова мапа. Це інформаційний портал, де розміщується доступ до даних Державного земельного кадастру, а саме до даних про кожну земельну ділянку. Таким чином, можна подивитися:

  • кадастровий номер ділянки;
  • його межі;
  • площа;
  • форму власності;
  • цільове призначення;
  • інформацію про власника земельної ділянки.