Харків'янину, якому "голоси наказали" вбити сім'ю, загрожує довічне, повідомили в прокуратурі.

Злочин стався 14 липня 2022 року. 21-річний обвинувачений перебував у квартирі на вул. Валентинівській у Харкові в компанії своїх шкільних знайомих. Він напав із ножем на одного з приятелів.

Потерпілий у цей час сидів за столом на кухні, коли отримав удар ножем у шию. Нападника зупинили інші гості. Постраждалий чоловік вижив.

Уже за два дні обвинувачений убив у квартирі на вул. Метробудівників у Харкові свою 10-річну сестру, яка мала проблеми зі здоров'ям, свою матір і 71-річного дідуся. 

Він завдав усім трьом множинні удари ножем. Вбивав сім'ю хлопець по черзі: спочатку сестру, потім дідуся. Останньою жертвою вбивці стала рідна мати. Згодом він розповідав, що скоїти вбивства йому наказали "голоси".

Після скоєння вбивств хлопець намагався швидко втекти з квартири. Перед убивством він чув, як його мати викликала таксі. Він вийшов на вулицю, коли водій приїхав. Погрожуючи ножем таксисту, зловмисник відібрав у нього машину і поїхав містом. Він доїхав з вулиці Метробудівників до вулиці Гвардійців-Широнінців, де збив 52-річного чоловіка, який переходив дорогу пішохідним переходом. Чоловік загинув.

На наступному перехресті зловмисник потрапив у другу ДТП. Там чоловік кинув машину і спробував втекти, розповідав, що поки тікав, почав оговтуватися, а голоси в голові стали затихати.

Начальник поліції Харківської області Володимир Тимошко розповів, що на запитання слідчих про мотиви вбивства, хлопець говорив, ніби в нього "вселився Люцифер".

У затриманого вже було три судимості за грабежі. Також його штрафували за побиття матері.

Харків'янину інкримінується: 

  • незакінчений замах на умисне вбивство (ч. 3 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України);
  • умисне вбивство трьох осіб, одна з яких є малолітньою дитиною (п. п. 1, 2 ч. 2 ст. 115 КК України);
  • незаконне заволодіння транспортним засобом, поєднане з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя чи здоров'я потерпілого (ч. 3 ст. 289 КК України);
  • порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого (ч. 2 ст. 286 КК України).

Обвинувальний акт скерували до Київського районного суду Харкова. Максимальне покарання, яке загрожує харків'янину, - довічне позбавлення волі.