Очільник волонтерської організації за 2500 доларів продавав місця в системі "Шлях". Він піде під суд, повідомили у прокуратурі.

"Шлях" — це електронна система для волонтерів, водіїв тощо, що містить відомості про чоловіків від 18 до 60 років, які мають право виїжджати за межі України, коли перевозять гуманітарну допомогу або медичні вантажі.

36-річний мешканець селища Буди Харківського району знаходив "клієнтів" і пропонував за гроші внести їхні дані до системи "Шлях". Оплативши послугу, чоловіки передавали керівнику волонтерської організації копії своїх документів, після чого він вносив їх дані до системи, й вони могли безперешкодно виїжджати за межі держави як водії-волонтери.

Зловмисник надавав своїм покупцям "інформаційний супровід" — пояснював усі тонкощі та деталі перетину кордону, даючи вказівки та поради, як правильно діяти.

25 вересня 2023 року правоохоронці затримали чоловіка у Харкові. Йому загрожує позбавлення волі від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.