Вікторія Грецька-Миргородська, звільнена з мерії Харкова за непрозорі тендери, не змогла поновитися на роботі через суд. Про це повідомляє Харківський антикорупційний центр із посиланням на рішення окружного адмінсуду.

Спочатку Грецька-Миргородська, яка обіймала посаду начальника управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів Харківської міськради, подавала позов до мера Харкова Ігоря Терехова, але суд залишив його без розгляду. Через деякий час Грецька-Миргородська подала позов до міськради, і до Терехова; третьою особою стало управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів.

26 жовтня Харківський окружний адміністративний суд відмовився задовольнити позов Вікторії Грецької-Миргородської щодо поновлення на посаді. 

Ухвалюючи рішення, суд використав результати перевірки управління, яка проходила з 13 по 19 липня. Під час перевірки було, зокрема, встановлено, що управління безпідставно витратило понад 295 тис. грн на сувеніри для заходу, який так і не відбувся. Також з'ясувалося, що весь минулий рік і перше півріччя 2023 року управління закуповувало послуги без використання системи ProZorro, не аналізувало вартість закупівлі та порушувало принципи максимальної економії. Документи в систему не завантажували, гроші витрачали безпідставно. 

За результатами цієї перевірки Грецьку-Миргородську звільнили, а управління - ліквідували.

Також у СБУ повідомляли про викриття схеми за участю Грецької-Миргородської, за якою з міського бюджету викрали близько 3 млн грн. За даними слідства, до розкрадання причетний також засновник комп'ютерної академії "ШАГ" В'ячеслав Зайцев.  Він мав виступити розробником програмного забезпечення для БПЛА літакового типу, а чиновниця - купити цей софт за бюджетні гроші. При цьому не було ні реальної потреби в закупівлі такого софту, ні можливості його використовувати: жодного такого безпілотника на балансі Харківської міськради немає. Про допомогу українським військовим і купівлю програм для них теж не йшлося.

Фігурантам повідомили про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, в особливо великому розмірі). Їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

У вересні Московський районний суд обрав для підозрюваних запобіжний захід - нічний домашній арешт на 60 діб без права виходити з дому з 21:00 до 7:00.

Начальник Слідчого управління харківської поліції Сергій Болвінов каже, що Вікторія Грецька-Миргородська повернула 1,7 млн грн. Гроші надійшли на рахунок казначейства.