На півночі та північному сході Харківської області доведеться спалити врожай. Це робитимуть сапери для того, щоб розмінувати поля, розказав начальник частини гуманітарного розмінування ДСНС України Ігор Овчарук.

На жаль, в поля зараз виходити я не рекомендую, і фермерам, які звертаються, я пояснюю, що це неможливо — очистити поле, яке засіяне пшеницею чи кукурудзою, і дати якусь гарантію безпеки. Сапер, який йтиме по полю, він не зможе працювати з приладом. Навіть по пшениці, яка має від пів метра і вище, вже неможливо працювати. По-перше, сапер нічого не бачить, куди йде перед ногами. А приладом рухати, рухати пшеницю, щоб упіймати якусь розтяжку, - це теж недоцільно. Вони йдуть в поле на свій ризик самі чи відправляють людей. Це стосується північних районів області, які були окуповані, - пояснює сапер.

За його словами, розмінувати поля буде можливо тільки після того, як згорить врожай.

Фермери звертаються, вони вже знають, що в них щось є. На жаль, сьогодні мені доводиться багатьом відмовляти. У них смерть їхнього бізнесу, а я не можу собі дозволити смерть сапера. Для мене людське життя, для моїх підлеглих — важливіше, - каже Овчарук.

Водночас, за його словами,  є фермери, які збираються врожай, незважаючи на ризик.

У Золочівській громаді є фермери, які вже збирають врожай. Самі, на свій ризик. Поряд з Харковом Елітне, ми їм поля, чорнозем, перевіряли й дозволили працювати. Перевіряли, коли була мала, низька рослинність, але коли вже зіткнулися з тим, що піймали деякі небезпечні предмети на полі, після того заборонили, тому що там сучасні міни, термін самодеактивації до 120 діб. Для того, щоб їх виявити, треба підійти впритул, побачити в полі зору перед ногами. Прилади виявляють, але при цій рослинності, що на даний час, це неможливо, - розказав сапер.

За його словами, аграріям уже повідомляють, що врожай доведеться знищити.

Є велика частина земель перевірена, фермери й аграрії працюють. Випадки того, що були вони заміновані, теж є. Це ми бачили на власні очі й чули під час спілкування зі Збройними силами, які теж бачили. Є протипіхотні міни осколкові, які вистрибують і вибухають, тобто коли ми йдемо, вони ловлять ціль, викидають "лісочки" на чотирьох напрямках, і якщо ти одну із них зачепиш, вона спрацьовує. Радіус ураження — до 15 метрів. Де підірвався комбайн - це було, що пройшла людина та встановила їх вручну. Це нові сучасні російські міни. Щоб побачити міну треба спалити поле, щоб стала територія чиста, - каже Овчарук.