Контрнаступ України на Харківщині ще не досяг кульмінації і зараз просувається до Луганської області. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

"Український контрнаступ у Харківській області ще не завершився після місяця успішних операцій і зараз просувається до західної частини Луганської області", - йдеться у повідомленні.

5 жовтня українські війська звільнили Греківку та Макіївку на заході Луганської області (приблизно за 20 км на південний захід від Сватового). За даними аналітиків, ЗСУ розпочали маневрену фазу свого контрнаступу. Російським силам не вдалося утримати береги річок Оскол і Сіверський Донець і використовувати їх як природні кордони. На думку експертів ISW, місцевість у західній частині Луганщини підходить для швидкої маневреної війни, яку ВСУ вже ефективно застосовували у східній частині Харківської області на початку вересня, а у відкритих джерелах немає вказівок на те, що російські військові серйозно зміцнилися у цій частині Луганщини.

"Контрнаступи ЗСУ на півночі та півдні, ймовірно, змушують Кремль приділяти першочергову увагу обороні одного напрямку на шкоду іншому, що потенційно підвищує ймовірність успіху України в обох напрямках", - роблять висновки в Інституті вивчення війни.

Водночас з'явилася інформація про те, що російські війська та техніка відтягнуті з військової бази у Валуйках Білгородської області. Враховуючи близькість Валуєк до кордону з Україною (тут до Харківської та Луганської області – всього 15 км), військові експерти припускають, що частина техніки відтягнута вглиб РФ, щоб після успішного контрнаступу ЗСУ не опинитися під вогнем української артилерії, а частина – спрямована на лінію оборони по дорозі Сватове – Кремінна, де зараз намагаються зміцнитися окупанти.