Харківський підприємець вкрав запатентовану ідею й налагодив незаконний бізнес. Про це повідомили у прес-службі обласної прокуратури.

Відомо, що харківські підприємці у 2020 році офіційно отримали патент на корисну модель - комплект для з'єднання двох труб. Але на одному з ринків міста вони побачили у продажу такий самий комплект.

За даними слідства, інший підприємець організував незаконне виготовлення та реалізацію деталей для виготовлення комплекту. Під час обшуку на його підприємстві правоохоронці знайшли їхній цілий склад.

Згідно з висновками експертиз, зловмисник у роботі використав модифікацію вкраденого з'єднання. Таким чином, він завдав потерпілим матеріальних збитків на суму майже 5 млн гривень.

До суду направлено обвинувальний акт щодо керівника фірми за фактом незаконного використання корисної моделі, заподіяного посадовою особою з використанням службового становища, яке завдало матеріальних збитків в особливо великому розмірі (ч. 3 ст. 177) КК України. Судді вирішать, чи винний підозрюваний.

Патент: що й навіщо

Основне завдання патентування - отримання можливості мати виключне право на використання, розпорядження та захист свого права на запатентоване технічне рішення чи процес. За інформацією юристів, українське патентне законодавство передбачає три види патенту:

  • патент на винахід;
  • патент на корисну модель;
  • патент на промисловий зразок.

Патенти на винахід і корисну модель охороняють результат інтелектуальної діяльності у сфері технології (технічне рішення чи процес). Патент на промисловий зразок охороняє зовнішній вигляд (дизайн) об'єкта.

Від виду патенту залежать терміни розгляду заявки та вартість. Заявка на промисловий зразок коштуватиме від 2 тис. гривень та займе від 10 до 14 місяців. На подачу заявки на корисну модель та юрсупровід піде до 9 місяців і коштуватиме це від 7,5 тис. гривень. Оформлення патенту на винахід може розтягнутись від року до двох, а ціна стартує від 8,5 тис. гривень.

Дія патенту має територіальний характер і, відповідно, поширюється лише на Україну. Крім того, всі патенти потрібно підтримувати чинності, щорічно оплачуючи певний збір.

Термін дії патентів в Україні: на винахід - 20 років, на корисну модель - 10 років з дати подання заявки. Промисловий зразок діє 15 років за українським законодавством.

Корисна модель - найпопулярніший об'єкт патентування в Україні.

Патенти харків'ян

Три роки тому кандидат технічних наук Михайло Кравцов із Харківського національного автодорожнього університету отримав патент на гібридний автомобіль. Детальніше про це - за посиланням.