Голову Куп'янської райдержадміністрації Валерія Люботу, який зник на початку війни, планують звільнити. Кабінет міністрів на засіданні на 4 липня погодив його звільнення, повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук. Тепер відповідний указ має підписати президент.

Обов'язки начальника Куп'янської РВА зараз виконує Андрій Канашевич.

У Куп'янську Валерій Любота був підприємцем, депутатом місцевої міськради від партії "Слуга народу". У березні 2021 року, згідно з розпорядженням президента Володимира Зеленського, він став головою Куп'янської районної державної адміністрації.

На початку повномасштабної війни Валерій Любота записав відеозвернення, у якому заявив, що в Куп'янськ входять російські війська, і мер Геннадій Мацегора їде до них на переговори. Пізніше Мацегора перейшов на бік ворога і всіляко сприяв росіянам, виправдовуючи свої дії тим, що почав співпрацювати з окупантами, "щоб уникнути жертв і руйнувань у місті". В Україні Мацегорі інкримінують держзраду; у липні 2022-го з'явилася інформація, що він заарештований росіянами.

Сам Валерій Любота теж був на зустрічі з росіянами - нібито для того, щоб дізнатися, про що з ними домовлятиметься Мацегора. Також він записав відео, в якому говорив, що якщо місцеві жителі не влаштовуватимуть провокацій, то російські військові не будуть їх чіпати. Пізніше Любота зізнався, що запис вівся "під дулом пістолета" невідомого в масці, а також викладав відеозвернення із закликами підтримувати ЗСУ.

У березні 2022 року Валерій Любота зник. За словами його сина, Дмитра Люботи, відтоді жодного зв'язку з батьком немає.