СБУ затримала російських агентів, які "полювали" на HIMARS, один із затриманих виявився жителем Харківської області. Про це повідомили в СБУ.

Йдеться про ще двох учасників розгалуженої агентурної мережі ФСБ Росії, які проводили розвідувально-підривну діяльність у прифронтових районах Донецької області. П'ятьох їхніх спільників затримали раніше: у грудні 2022 року та на початку цієї весни.

Цього разу вдалося затримати агентів, які збирали розвіддані про місця базування та переміщення ЗСУ в Краматорському районі. Насамперед зрадники намагалися знайти бойові позиції реактивних артилерійських систем HIMARS і передати їхні координати до РФ.

За даними слідства, фігурантами є двоє жителів Донецької та Харківської областей, яких російська спецслужба дистанційно завербувала на початку повномасштабного вторгнення. Комунікацію з росіянами вони підтримували через свого родича з Москви, який був "на зв'язку" з кадровими співробітниками ФСБ.

Обом затриманим повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі вони перебувають під вартою, триває розслідування.