Оскільське водосховище практично перетворилося на пустелю. Фото опублікував харківський екоактивіст Артем Приходько.

Раніше глибина Оскільського водосховища сягала 10 метрів. Ще два роки тому на берегах водосховища сиділи рибалки, влітку було багато відпочивальників, які купалися, засмагали, плавали на човнах.

За словами Приходька, зараз із дна водойми ростуть кущі, води стало майже вшестеро менше, невеликі озерця схожі на оазиси.

Оскільське водосховище було створено в 1957-59 роках на річці Оскіл, головній притоці Сіверського Дінця. Воно розташоване в Ізюмському та Куп'янському районах Харківської області, близько 10% припадає на Донецьку область.

Водосховище використовувалося для потреб місцевого населення і роботи Оскільської ГЕС. Але основним призначенням було живлення каналу Сіверський Донець - Донбас у літню пору року. Цей канал був побудований до 1959 року для постачання Донбасу прісною водою.

На початку квітня 2022 року внаслідок бойових дій було зруйновано дамбу водосховища, і близько 355,5 мільйонів кубометрів води пішло з водойми. Відкрилось близько 9000 гектарів замуленого дна. Загинуло близько 2 млн риб. Держекоінспекція України оцінила збитки від знищення дамби у 2,1 млрд грн.

До руйнування дамби площа водосховища становила 122,6 кв. км, максимальна ширина була 4 км, а обсяг води - 474,3 млн кубометрів.