Харківській області загрожує екологічна катастрофа Як повідомив екоактивіст Артем Приходько, йдеться про ситуацію з Оскільським водосховищем.

Наприкінці березня в ході активних бойових дій там було підірвано греблю.

"Після повномасштабного вторгнення військ РФ на територію України водоймище в 6 разів обміліло, тому що було зруйновано греблю, і вода пішла до Сіверського Донця", - зазначив екоактивіст.

Вода, що вийшла з берегів, дійшла до села Студенок Ізюмського району й до Святогірська Донецької області, де розташований монастир.

Крім того, значна площа дна водосховища оголилася, там - вітрова ерозія (видування та перенесення дрібних ґрунтових частинок вітром. Пильні бурі швидко змітають верхній шар ґрунту, несучи його іноді за сотні кілометрів. Іноді такий пил, осідаючи, засипає цілі водойми).

У липні Держекоінспекція України оцінила збитки від знищення окупантами греблі Оскільського водосховища в Харківській області у 2,1 млрд. гривень. Також екологи розповіли, що внаслідок підриву греблі та обмілення водоймища загинуло близько 2 млн риб.

Про катастрофу тут говорять із кінця жовтня. Чи відновлюватимуть водосховище, фахівці вирішать після його обстеження. На думку екологів, до цього питання слід підходити раціонально, щоб не відновлювати неефективну, екологічно проблемну та економічно збиткову споруду. Один із шляхів подальшого розвитку водного господарства - це звільнення річок від дамб.

Оскільське водосховище було одним із найпопулярніших місць для відпочинку та риболовлі у Харківській області. До війни обсяг води становив 474,3 млн. кубометрів. Площа водосховища - 122,6 кв. км.