У Харкові 4 квітня о 8:30 через російські обстріли було знеструмлено ядерну установку “Джерело нейтронів”. Про це повідомили у Держінспекції ядерного регулювання України.

“Джерело нейтронів”, що знаходиться у Харківському фізико-технічному інституті у П'ятихатках, призначено для проведення наукових та прикладних досліджень у галузі ядерної фізики, радіаційного матеріалознавства, біології, хімії та для виробництва медичних радіоізотопів.

Система аварійного енергозабезпечення спрацювала у штатному режимі, включені аварійні дизель-генератори. Радіаційна ситуація на майданчику у межах норми.

Цю установку не раз обстрілювали росіяни 2022 року. З початку березня до середини вересня 2022 року Інститут зазнав 74 ударів. Росіяни били авіабомбами, осколково-фугасними снарядами, ствольною артилерією, РСЗВ "Град", "Ураган", "Смерч", а також артсистемою "Півонія".

Спеціалізована екологічна прокуратура та СБУ встановили п'ятьох російських військовослужбовців, які давали підлеглим злочинні накази на обстріл.