У Харкові з хворого чоловіка вимагали 3000 доларів за довідку для військкомату. Як повідомили в Харківській обласній прокуратурі, хабар вимагали двоє медиків.

Все почалося з того, що харків'янин, який має проблеми зі здоров'ям, хотів знятися з військового обліку. Він звернувся до лікарні, щоб там підтвердили його діагнози. Там чоловіка відправили до посередника. Той заявив, що за всі довідки треба заплатити 3000 доларів.

Чоловік дійсно мав проблеми зі здоров'ям, тому платити відмовився. У відповідь вимагач повідомив, що вибору все одно немає: нібито без допомоги і без грошей чоловік не зможе пройти обстеження і отримати потрібні документи. Крім того, за відмову платити вимагач погрожував хворому чоловікові відправкою в найгарячішу точку бойових дій.

У підсумку харків'янин все ж передав вимагачеві 2000 доларів.

До схеми також виявилася залучена 69-річна жінка. Коли чоловік приходив в лікарню, то він говорив лікарям, що прийшов від неї, тому огляд проходив швидко і без будь-яких перешкод.

Вимагача, 37-річного харків'янина, затримали. Під час обшуку у нього знайшли детонатор до ручних гранат і корпус ручної осколкової гранати. За отримання хабара та вимагання йому повідомлено про підозру. Зараз чоловік заарештований.

Його подільницю підозрюють у пособництві в отриманні хабара. Вирішується питання про обрання їй запобіжного заходу.

Раніше в Харкові спіймали воєнкомів, які продавали відстрочки від мобілізації. За суму в 3-5 тисяч доларів вони обіцяли потенційним "клієнтам" організувати відстрочку від мобілізації, а деяким - навіть уникнути призову.