У Харківській області службовий пес знайшов російський безпілотник-розвідник, який збили бійці. Про це повідомляє "Суспільне" з посиланням на Нацгвардію.

Нацгвардійці збили російський безпілотник 30 вересня біля Гоптівки, на кордоні з РФ, зі стрілецької зброї. Окупанти втратили контроль над апаратом, і він впав на парашуті. Через півгодини безпілотник розшукала службова собака Зевс. Бельгійській вівчарці малінуа Зевсу-чотири роки. Собака вже знаходила російських окупантів-льотчиків, які після обстрілів Харківської області катапультувалися зі збитих літаків.

Як з'ясувалося, це був російський дрон-розвідник, який використовують для коригування артилерії і пошуку позицій. Максимальна дальність його польоту досягає 50 км, швидкість — до 110 км/год.

"Таку модифікацію радари не помічають, і це перший такий літальний апарат, який потрапив до рук ЗСУ. Його вивчать і будуть використовувати", — розповів нацгвардієць з позивним "єгер".

А кілька тижнів тому в Харківській області збили Іранський дрон-камікадзе. Це сталося в районі Куп'янська. Іранські дрони використовує армія РФ.

Важливість дронів стала особливо зрозуміла в українсько - російській війні, безпілотники взагалі стали одним із символів війни - "Байрактарами" називають тварин, присвячують їм пісні. Військові експерти вважають, що безпілотна техніка розвивається так швидко, що через неї люди на полях бою будуть ставати все більш вразливою мішенню, а самі дрони-все менш уразливими для ППО.