Приватизацію АТ "Укренергомашини" (підприємства "Турбоатом" та "Електроважмаш") відклали до кінця війни. Зараз уряд не розглядаєце питання, розповів в інтерв'ю LIGA.net голова Фонду держмайна Віталій Коваль.

"Це є зараз стратегічне підприємство, яке працює на енергетику та на критичні галузі", – пояснив Коваль.

Він також зазначив, що 76% акцій АТ "Українські енергетичні машини" знаходяться в управлінні Кабінету міністрів, не у Фонді держмайна.

Компанія "Українські енергетичні машини" була створена наприкінці 2021 року шляхом об'єднання двох харківських промислових гігантів – "Електроважмашу" та "Турбоатому".

"Турбоатом" - це єдиний в Україні виробник турбінного обладнання для гідро-, теплових та атомних електростанцій. 

Про приватизацію підприємств розмови йдуть вже не перший рік. За два роки до війни, у лютому 2020-го, перспективи приватизації "Турбоатома" і "Електроважмаша" обговорювали під час зустрічі тодішнього голови Фонду державного майна України та голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА). Тоді говорили, що швидкі шляхи не розглядаються: необхідно вивчити ринок і попит. Також відзначалося, що не можна допустити купівлю підприємств конкурентами з метою їхнього знищення або передати їх непрофесійним операторам.